29 May, 07:27
Соя – бұршақ отбасына тиесілі шөпті өсімдік, ол майлы және дәнді-бұршақ дақылдары ретінде жіктеледі. Сояны шамамен 5000 жыл бұрын Шығыс Азия аумағында еге бастады. Сондықтан, бұл мәдениет ерте заманға жататын деп саналады.
Қолданылудың негізгі ортасы – азық-түлік өнеркәсібі. Сояның ең көп тараған атауы – соя бұршақтары. Көшбасшы экспорттаушылар мен өндірушілер – АҚШ, Оңтүстік Америка және Қытай, ал Жапония – импорттаушы ел болады.
Өндіріс ауқымдылығы бұл дақылдың жоғары өнімділігімен байланысты. Соя құрамында 50% ақуыз бар, бұл дақылдың ақуыз санының көпшілігін бар болуын анықтайды. Соңғы уақытта соя бұршақтары соя өнімдерінің артында өте маңызды және танымал болып, соның ішінде соя сүті және текстурирленген өсімдік ақуызы секілді танымал болған. Ақуыздың жоғары деңгейі осы соя өнімдерін вегетарианшылар үшін қолайлы етеді және соя өнімдерінің алуан түрлілігі мүлде жаңа нарық құрды.
Денсаулыққа пайдалы артықшылықтар: соядан алынған қоректік заттар, витаминдер және органикалық қосылыстар , оның ішінде көп мөлшердегі диеталық талшық пен ақуыздың үлкен саны адам ағзасына түседі. Витаминдер бойынша сояда K дәрумені, рибофлавин, фолий қышқылы, В6 витамині, тиамин және С витамині бар. Минералдар бойынша сояда темір, марганец, фосфор, мыс, калий, магний, мырыш, селен және кальций бар. Олар сонымен қатар денсаулықты жақсартуға көмектесетін органикалық қосылыстар мен антиоксиданттарды ішіне қосады.
Бүгін сояға үлкен қызығушылықпен көңіл бөлінеді, өйткені соя әлемдегі ең көп тұтынылатын өнімнің біріне айналды, себебі оларды өсіруге оңай. Стоит отметить, что соя увеличивает плодородие почв путем фиксации большого количества атмосферного азота через корневые узлы. Возделывание сои составляет почти 50 процентов от общего объема производства масличных культур в мире.
Соя өсіру технологиясы
Соя тұқымдарын отырғызудың оңтайлы мерзімі – сәуірдің екінші онкүндігі – мамыр айының басы. Сіз сояyы тым ерте отырғызбауыңыз керек, өйткені суық және ылғалды ауа-райы жағдайлары нашар өркендеу ықтималдығын арттырады.
Жылу талаптары
Соя – жылуды жақсы көретін субтропикалық өсімдік. Соя шығысының көрніліу мінсіз температуралық жағдайы – 12-14 ° C, өсуіне – 21-23 ° C, жылдам пісуіне – 24-26 °C керек.
Соя температураның 4 градусқа дейін қысқаруына жол бермейтініне қарамастан, топырақтың 10 ° C дейін қызған кезде соңғы аяздан кейін 2- 3 аптадан соң көктемде соя бұршағын себуге кеңес беріледі. Орташа күн температурасы 20 ° C болса, соя жақсы өседі.
Сояның ауыспалы мен алғы егістері
Соя дақтарын орналастыру кезінде, сояның арамшөптерден нашар бәсекелесетінін ескеру керек, сондықтан сояның алғы егістіктері топырақтағы арамшөптердің мөлшерін азайту керек. Арамшөптер деңгейін бақылау гербицидтердің күзгі қолдануымен жүзеге асырылуы мүмкін.
Сояға ең жақсы алғы егістіктері жазғы дәнді дақылдар, жақсы – көктемгі дәнді дақылдар, қанағаттанарлық – жүгері (техникалық), картоп, қант қызылшасы болып саналады.
Аурулар мен зиянкестердің пайда болуын болдырмау үшін бір реттік өсімдікте рапс / қант қызылшасы бар соя өсіруге болады. Өңделген дәнді дақылдардан кейін бірден соя өсірілетін кезде, өнім 4 ц / га дейін азаяды. Қайтадан соя сол жерге 3 жыл ішінде орналастырылуы мүмкін.
Соя, топырақтың азотпен байыту қабілетіне байланысты, дәнді, жемшөп пен көкөніс дақылдарының тамаша алғы егіс болып табылады.
Топырақты талаптары
Соя өсіруге арналған жеңіл, жақсы дренаждалған және құнарлы сазды бейтарап реакцияға ие (6,0-7,5 pH) топырақ. Өз кезегінде, жеңіл каштан топырақтары және рН төмен сортаңдары жарамсыз болып саналады.
Ылғал талаптары
Соя – муссон климатының дақылы саналып, бұған байланысты бөренелерді құру кезінде үлкен мөлшерде су қолданылады. Өсіру кезеңінде судың қажеттілігі өзгереді. Өсімдіктердің гүлденуіне дейінгі кезеңде судың сіңуі азаяды, ал ең көп саны бұршақтардың көлемінде өсу фазасына түседі. Бұл кезеңде есептелген судың жалпы көлемінен түсіру шамамен 70% құрайды. Соя өсімдіктері гүлдену сатысына дейін құрғақшылыққа төзімді екенін, бірақ гүлденуден кейін құрғақшылыққа төзімділік азайғанын атап өткен жөн.
Жарық талаптары
Соя – қысқа күннің жеңіл сүйгіш дақылы. Жарық күнінің ұзақтығы өскенде гүлдеу кешіктіріледі, демек, кеш пісетін болады; және шамадан тыс өсумен – гүлденудің болмауына дейін. Максималды гүлдеу үшін оңтайлы жарықтандыру шарты 12 сағаттық жарық күні.
Бұршақтардағы соядағы жарық деңгейі төмен болған кезде, азот деңгейі төмендейді, ақаулы жемістердің ықтималдығы жоғарылайды, бөренелер құлап кететіндей, сабаққа бекіту күші төмендейді.
Тыңайтқыштар қолданылу мөлшерлері
Топырақтан егіннің 1 тонна соя жиналған кезде азот шамамен 90 кг, фосфор – 40 кг және калий – 25 кг алынады.
Соя молибден мен бордың енгізілуіне қабілетті. Азотты түзу қабілетіне байланысты соя азотты 40-70% -ға толтырады, осылайша азотты тыңайтқыштарды 50-80 кг / га азайтады. Осыған байланысты азоттық тыңайтқыштарды қолдану тиімсіз.
Соя: зиянкестері
Бұл дақылдың бірінші зиянкесі – түйнектік бізтұмсық. Бұл жәндіктер қауіпті, себебі оның личинкалары түбірлік соя бөренелерін жейді, осылайша қашуды едәуір зақымдайды. Бізтұмсық бұршақты және бұршақ дақылдарын өсіру кезінде топырақта пайда болады.
Өрмекші кене – зиянкестердің бірі, соя мәдениетінің вегетативті органдарына зиянын тигізеді. Арамшөптерге арналған кенелер көктемде ауыл шаруашылық дақылдарына айналады және оларды жұқтырады.
Сондай-ақ, сояға әсер ететін зиянкестер – бұл арамшөпті шөптердің аумақтарында пайда болған акациялық оттығы.
Сояның ерекше зиянкесі – соялық жемір көбелек, жапырақ ширатқыш тұқымдасы көбелегі болады. Қауіпті көбелек деп, өсіп келе жатқан ірі бұршақтар олардың жұмыртқа төсеу, пайда кейінірек жұлдызқұрттары шетінен оларды жейді.
Жемір көбелектен қатар, шалғын шатырқанат екі күн ішінде барлық дақылдарды жоюға қабілетті ең ірі соя зиянкестерінің бірі болып табылады. Дегенмен, инсектицидтерге төзімділікке байланысты оның жоюы қиын. Шалғын шатырқанат ұзақ уақыт өңделмеген жерлерде дамиды.
Агромарт. Барлық құқықтар қорғалған. 2022 ©